Informace o projektu

Informace o projektu
Systém pro podporu rozhodování při posuzování fúzí na trzích s homogenním produktem a prostorovou diferenciací (HOMOFUZE)

Logo poskytovatele
Kód projektu
TL02000122
Období řešení
1/2019 - 12/2020
Investor / Programový rámec / typ projektu
Technologická agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Ekonomicko-správní fakulta

Cílem projektu je vytvořit software pro podporu rozhodování při posuzování fúzí na trhu pohonných hmot. Český trh pohonných hmot je nyní velmi fragmentovaný a lze očekávat, že bude docházet k fúzím, které mohou snížit konkurenci a zvýšit ceny. Vytvořený software umožní odpovědět na dvě otázky: 1) K jakému navýšení cen dojde v případě fúze obecně a na jednotlivých čerpacích stanicích? 2) Jaké závazky mají být v případě povolení fúze ustanoveny? Cílem je převést existující výzkum (včetně výzkumu řešitelského týmu) do simulačního softwaru, který podpoří rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v konkrétních případech. Pokud bude mít Úřad k dispozici data v požadované struktuře, bude možné software použít i na jiných trzích s homogenním produktem a prostorovou diferenciací.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  8 – Důstojná práce a ekonomický růst

Publikace

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info