Informace o projektu

Informace o projektu
Sport (za) zrcadlem společnosti (SPOZASPOZRADA)

Kód projektu
MUNI/CORE/1508/2021
Období řešení
1/2022 - 12/2022
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta sportovních studií

Předmět se svým názvem hlásí k odkazu díla Lewise Carrolla. Tento akademik – oxfordský profesor matematiky – dokázal psát poeticky laděné příběhy pro děti, v nichž nacházejí ponaučení i dospělí. Také my sledujeme „zamotaný příběh“ současného sportu a stojíme často jako „Alenka v říši divů“ schováni „za zrcadlem“ v úžasu nad paradoxem pravdivosti klišé, že sport je zrcadlem společnosti. Nad vybranými příběhy sportovců a dalších významných osobností tak dává předmět možnost nahlédnout zásadní témata současného světa (enviromentální otázky, gender, rasismus, násilí ve společnosti, tlak na výkon, rovné příležitosti apod.) v sociologickém, především však ve filosofickém diskursu. V rámci celouniverzitního základu se jedná o tematiku, která se dotýká (minimálně svými dopady) všech oborů a jde napříč studijním zaměřením.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  8 – Důstojná práce a ekonomický růst Cíl udržitelného rozvoje č.  10 – Méně nerovností Cíl udržitelného rozvoje č.  16 – Mír, spravedlnost a silné instituce

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info