Informace o projektu

Informace o projektu
Zdravotní, nutriční a výkonově-specifické determinanty u sportujících žen

Kód projektu
MUNI/A/1455/2022
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta sportovních studií

Ve sportovních vědách je stále nedostatek výzkumů zabývající se pouze ženami a z toho důvodu jsou zjištění ze studií prováděných na mužích aplikovány na ženy. Menstruační cyklus a změny s ním spojené jsou hlavním důvodem nezařazování žen do výzkumů. Ale právě menstruační cyklus dělá ženy jedinečné a může ovlivňovat řadu aspektů od fyzického výkonu, motivace po spánek či nutriční potřeby. Jedná se také o jeden z primárních ukazatelů zdraví žen a absence menstruačního cyklus je jedním z projevů syndromu relativní energetické nedostatečnosti (RED-s). Cílem projektu je přinést data o sportovkyních z oblasti zdraví, výživy a pohybu. U žen bude sledována energetická dostupnost, menstruační cyklus, chronotyp a případné dopady nízké energetické dostupnosti či manipulace s tělesnou hmotností na zdraví sportovkyň.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  10 – Méně nerovností

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info