Informace o projektu

Informace o projektu
Kreativní tvoření v podání seniorů

Kód projektu
7123092223
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Magistrát města Brno
Fakulta / Pracoviště MU
Rektorát

Snahou U3V MU je podporovat seniory ve smysluplných a produktivních činnostech, které jim umožňují zůstat i v pokročilém věku aktivní. Udržování aktivity je podstatným prvkem zajišťujícím vysoký stupeň životní spokojenosti ve stáří. Prostřednictvím činností obecně podporujících fyzickou a duševní činorodost seniorů tak dochází ke zvyšování kvality jejich života a stejně tak i k posilování mezilidských kontaktů. Zapojení se do tvořivých aktivit, na kterých se mohou podílet s přáteli, s rodinnými příslušníky nebo jako členové organizace je důležitým předpokladem pro udržení dobrého zdravotního i duševního stavu pomáhají k dožívání se vyššího věku.
Záměrem kurzu vzniklého ve spolupráce s odborníky PdF MU není vytvoření nepřekonatelného uměleckého díla, ale umožnit účastníkům získat nové dovednosti, poznatky a zkušenosti a vytvořit nové a originální výtvory. Protože tvořivost není atributem, která se s věkem vytrácí. Tvořivost naopak může přispět k obohacení kvality života každého jedince v jakémkoliv věku, tedy i seniorů a může pro ně být jednou z forem aktivního odpočinku.
Neméně důležitá je možnost mezigeneračního setkávání, snaha nabídnout seniorům a jejich vnoučatům příjemně strávený čas u kreativních činností.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info