Informace o projektu

Informace o projektu
Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů (Nature in Cheese)

Kód projektu
QL24010251
Období řešení
3/2024 - 12/2028
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zemědělství ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
MADETA a. s.

Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně v poloprovozních podmínkách otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou přidanou hodnotou v průmyslových i farmářských provozech. Projekt usiluje také o zvýšení standardnosti výroby a bezpečnosti monitorováním výskytu nežádoucí mikrobioty. Dalším cílem projektu je testování a zavedení molekulárně-genetických metod pro monitorování výskytu nežádoucí mikrobioty a výskytu přenositelných genů antibiotické rezistence u kontaminujících i prospěšných mikroorganismů.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info