Informace o publikaci

Jak ovlivnit anémii stravováním?

Autoři

BRANČÍKOVÁ Dagmar

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Interní medicina pro praxi
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://www.internimedicina.cz
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova anemia; iron; nutrition; vitamines
Popis Chudokrevnost (anémie) většinou není samostatným onemocněním, ale součástí příznaků různých jiných chorob. Důvody vzniku anémie jsou různé – od nutričního deficitu přes genetické defekty až po důsledky chronických onemocnění, nebo vedlejší účinky systémové léčby (např. NSA). Také je častou příčinou nedostatečná tvorba nebo chronická ztráta krvinek při drobném – okultním krvácení, které se klinicky projeví až po delší době někdy i těžkou anémií, a ta je potom prvním příznakem závažné choroby (velmi často malignity zažívacího traktu). Ovlivnění anémie stravováním je možné v případech, kdy se jedná o nedostatečnou nabídku železa nebo vitaminů, kompenzaci vyšších ztrát, anebo naopak přítomnost zakázaných potravin při některých metabolických deficitech.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info