Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2012 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Slovak Journal of Health Sciences |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Obor | Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa |
| Klíčová slova | Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology |
| Popis | Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy |