Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Co je nového ve světě sportovní výživy
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2016 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Studia Sportiva |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Obor | Sport a aktivity volného času |
| Klíčová slova | Carbohydrate availability; energy availability; mouth rinse; train-low compete-high nutrition strategy. |
| Popis | Sportovní výživa je progresivně se rozvíjející vědní obor. Výživové strategie sportovce zaměřené na zabezpečení energetických substrátů a dalších ergogenních prostředků podporujících dostupnost energie, oddalujících rozvoj únavy a/nebo zvyšujících závodní výkon jsou založeny na rozsáhlé literaturou podpořené evidenci. Cílem práce je identifikovat novinky v doporučeních sportovní výživy uveřejněné v konsensuálních vyjádřeních Americkou společností sportovní medicíny (ACSM) a Mezinárodním olympijským výborem (IOC) po r. 2010. Kontrolními texty byla souhrnná sdělení publikovaná ACSM a IOC před r. 2010. Energetická dostupnost (ED), relativní energetická nedostatečnost ve sportu (RED-S), ergogenní role přijímaných sacharidů (S) v průběhu zatížení (kontakt S s ústy u ~ 45-60 min zatížení, tzv. „mouth rinse“ a revize doporučeného množství S během výkonu > 2,5 h – 90 g S/h) a koncept „train-low, compete-high“ manipulující sacharidovou dostupnosti jsou identifikované klíčové oblasti, které tvoří základ současných inovovaných doporučení. |