Informace o publikaci

Odklony a možnosti jejich častějšího využití v trestním řízení

Autoři

BARTOŠÍKOVÁ Radka

Rok publikování 2018
Druh Článek ve sborníku
Konference Cofola 2018: Část VI. Permanentní reforma trestního řízení (koncepční a nekoncepční změny na půdě trestního práva procesního)
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access sborníku
Klíčová slova definition of diversions; classification of diversions; diversions de lege ferenda; diversions de lege lata
Popis Předkládaný příspěvek reflektuje jeden ze společných cílů Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství pro rok 2018. Tím je možnost častějšího užívání odklonů v rámci trestního řízení. Na počátku příspěvku je definován pojem odklon a je přistoupeno k jeho možné klasifikaci. Následně je shrnuta četnost užívání vybraných odklonů v České republice. Třetí kapitola obsahuje obecné i konkrétní návrhy, které by mohly četnost užívání odklonů v rámci trestního řízení zvýšit. Tyto návrhy jsou inspirovány jednak zahraničními právními úpravami čítající úpravu slovenskou, maďarskou, rakouskou, německou či francouzskou, a jednak názory z řad odborné veřejnosti, které se v poslední době především v souvislosti s plánovanou rekodifikací trestního procesu objevují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info