Informace o publikaci

Způsoby sjednání pracovního poměru na dobu určitou

Autoři

KOMENDOVÁ Jana ZAPLETAL Roman

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference Zmluvná autonómia v súkromnom/pracovnom práve. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie „Právna politika a legislatíva“ (Trnavské právnické dni 2020 – Dies Iuris Tyrnavienses 2020)
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access sborníku
Klíčová slova Fixed-term employment law relationship; Employment contract; Autonomy of will; Contractual autonomy; Employment law relationships; Employee; Employer; Labour law
Popis Předkládaný text se zaměřuje na problematiku uzavírání pracovních smluv, při nichž mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nedochází ke sjednání pracovního poměru na dobu neurčitou. Předmětná materie již konstantně rezonuje nejen na legislativní úrovni národní (v českém zákoníku práce) a supranacionální (na poli unijního sekundárního práva), nýbrž její četné odrazy lze nalézt též v judikatuře. Autoři příspěvku analyzují jednotlivé varianty možných způsobů sjednání pracovního poměru na dobu určitou, a to s přihlédnutím k zákonným restrikcím ve vztahu k principu autonomie vůle kontrahentů. V tomto smyslu je pozornost věnována zvláště souladnosti optikou aplikační praxe se vybízejících alternativ uzavření časově ohraničeného pracovního poměru se zákonem předepisovanými kritérii. Příspěvek nastiňuje rovněž současné perspektivy diskutované problematiky v souvislosti se zcela recentními judikaturními závěry, dotýkajícími se právních konsekvencí sjednání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s obligatorními podmínkami.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info