Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2020 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Hygiena |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| www | http://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202004-0003_vyzivova-doporuceni-pro-prevenci-kardiovaskularnich-onemocneni-dukazy-formulace-kontroverze-a-nejasnosti.php |
| Doi | https://doi.org/10.21101/hygiena.a1764 |
| Klíčová slova | cardiovascular diseases; atherosclerosis; disease prevention; dietary guidelines |
| Popis | Cílem článku je shrnout aktuálně platná výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Základem je přehled hlavních bodů dvou recentních klinických doporučení odborných společností, a to Evropských doporučení 2016 a Amerických AHA doporučení 2019, a jejich komentování. Ukazuje se, že mnohá původní doporučení musela být přehodnocena a již neplatí. Přesto je stále mnoho nejasného, a i některé nové poznatky jsou stále protichůdné a kontroverzní. Zdá, se že v blízké budoucnosti bude nutné výživová doporučení pro kardiovaskulární prevenci ještě dále zrevidovat a přehodnotit některé z dosavadních názorů a přístupů. |