Informace o publikaci

Vliv diagenetických procesů na asociaci těžkých minerálů v pískovcích z lokality Slivotín (ždánická jednotka, flyšové pásmo Vnějších Západních Karpat, Česká republika)

Autoři

DOLNÍČEK Zdeněk KREJČÍ KOTLÁNOVÁ Michaela KOUTŇÁK Rostislav

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Bulletin Mineralogie Petrologie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.bullmineral.cz/paper/download/274/fulltext
Doi http://dx.doi.org/10.46861/bmp.29.027
Klíčová slova Outer Western Carpathians; Flysch Belt; Ždánice Unit; heavy minerals; diagenetic processes; garnet; apatite; chrome spinel
Popis Studium elektronovou mikrosondou leštěných řezů připravených ze vzorku jemnozrnného pískovce z lokality Slivotín (Ždánicko-hustopečská formace, ždánická jednotka, flyšové pásmo Vnějších Západních Karpat, Česká republika) umožnilo získat kromě údajů o chemickém složení také detailní informace o texturních vztazích jednotlivých minerálů in situ. Při našem studiu byl kladen důraz na akcesorické fáze náležející k průsvitné frakci těžkých minerálů. Detritický granát (Alm36-82Grs2-45Prp2-22Sps0-15) byl rozsáhle rozpuštěn a nahrazen kalcitovým cementem z jeho okrajů a podél puklin. Podobně byl rozpuštěn i detritický fluorapatit, avšak po epizodě rozpouštění následoval růst authigenních lemů tvořených karbonát-fluorapatitem. Ostatní sledované těžké minerály (zirkon, chromový spinel, fáze TiO2, monazit, turmalín) zůstaly pravděpodobně diagenetickými procesy nezměněny. Chemické složení chromových spinelů kolísá většinou mezi magneziochromitem a chromitem, zatímco spinel je velmi vzácný. Chemické složení granátů a chromových spinelů je srovnatelné s publikovanými údaji z české, polské a slovenské části flyšového pásma Západních Karpat a ukazuje na primární zdroj detritického materiálu v horninách hlubších částí orogenu, které se vyznačují zejména přítomností katazonálních metamorfitů a téměř postrádají vulkanické horniny. Nelze vyloučit ani redepozici těžkých minerálů ze starších sedimentů. Výrazná diagenetická alterace granátu, pokud není v oblasti flyšového pásma velmi vzácná, by mohla pomoci vysvětlit dřívější pozorování velkého kolísání obsahů granátu v koncentrátech těžkých minerálů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info