Informace o publikaci

Restriction of access to the Supreme Administrative Court to reduce its burden (via expanding the institution of inadmissibility of a cassation complaint in the Czech Republic)

Název česky Omezení přístupu k Nejvyššímu správnímu soudu jako nástroj ke snížení jeho zatížení (na příkladu rozšíření nepřijatelnosti kasační stížnosti)
Autoři

POTĚŠIL Lukáš

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Institutiones Administrationis - Journal of Administrative Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access časopisu
Klíčová slova administrative justice; Supreme Administrative Court; Code of Administrative Justice; cassation complaint; inadmissibility of cassation complaint
Popis Článek se zabývá aktuální změnou pojetí kasační stížnosti podané k Nejvyššímu správnímu soudu ČR. Hlavní činností Nejvyššího správního soudu je rozhodování o kasačních stížnostech. Napadají předchozí pravomocná rozhodnutí krajských soudů ve správním soudnictví. Novela byla přijata v únoru 2021. Od dubna 2021 zavádí (nebo spíše podstatně rozšiřuje) určitý „filtr“ kasačních stížností. Tento „filtr“ spočívá v omezení přístupu k Nejvyššímu správnímu soudu s cílem snížit zátěž Nejvyššího správního soudu prostřednictvím kasačních stížností. Podstatou tohoto „filtru“ je snadnější pro Nejvyšší správní soud zamítnout kasační stížnost, aniž by se jí věcně a podrobně zabýval. Článek stručně popisuje reálie českého správního soudnictví a důvody, které vedly k tomuto poměrně kontroverznímu řešení. Klíčovým důvodem byl rostoucí počet kasačních stížností as tím související délka řízení u Nejvyššího správního soudu. Příspěvek se zaměřuje na analýzu nové právní úpravy a zhodnocení výhod a nevýhod, které přináší.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info