Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Nutriční podpora v časné fázi kritického stavu - zaostřeno na množství energie a bílkovin
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2021 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Vnitřní lékařství |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| www | https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/artkey/vnl-202101-0018_nutritional-support-in-the-early-stage-of-critical-illness-focused-on-energy-and-protein-intake.php |
| Doi | https://doi.org/10.36290/vnl.2021.016 |
| Klíčová slova | critically ill; nutritional support; hibernation; autophagy; overfeeding |
| Přiložené soubory | |
| Popis | Cílem tohoto článku je zdůraznit respektování mechanismů odpovědi na inzult při volbě nutriční strategie v časné fázi kritického stavu. Současně článek pojednává o rizicích spojených s časnou agresivní nutriční intervencí, a to jak pro energetický, tak také pro proteinový příjem. Dnes se zdá, že nejoptimálnější volbou nutriční podpory v průběhu prvního týdne pobytu na jednotce intenzivní péče (JIP) je postupné navyšování dávky jak energie, tak i bílkovin. V číselném vyjádření to přibližně znamená vzestup dávky energie o 5 kcal/kg/den a vzestup dávky bílkovin o 0,2 g/kg/den. Platí to ovšem pouze u pacientů přicházejících na JIP s normální hodnotou body mass index, tedy bez malnutrice či obezity. Obě tyto kategorie vyžadují zvláštní pozornost přesahující rozsah tohoto článku. |