Informace o publikaci

Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování

Autoři

KROBOT Martin

Rok publikování 2022
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Přestože se dietní stravování objevilo v legislativě až v roce 2015, mnoho jídelen vařilo diety již předtím a v r. 2011 dokonce hlavní hygienik stanovil podmínky pro ohřev dietních pokrmů z domova. Snaha o kodifikaci dietního stravování však ve svých začátcích přinesla mnoho zmatků a polopravd, na základě kterých nyní mnoho jídelen od diet upustilo, nebo dodržují zbytečná či příliš přísná opatření. Jediná aktuální metodika (metodické doporučení MŠMT) vychází z již neplatné legislativy a předepisuje procesy, které nemají bližší opodstatnění. Aktuální legislativa je naopak natolik benevolentní, že opomíjí všechny souvislosti dietního stravování kromě receptur. V ČR tak chybí komplexní metodický materiál, který by poskytl konkrétní návod všem, kteří v dietním stravování hrají roli (jídelny, školy, zřizovatelé, lékaři aj.). V rámci projektu Máme to na talíři aktuálně vzniká metodický materiál, který by měl pokrýt způsob spolupráce s nutričním terapeutem, praktickou realizaci přípravy pokrmů, ukázat vhodnou podobu lékařské zprávy, přinést vzorové dokumenty (např. HACCP či dohoda s rodiči o ohřevu) či vyjasnit otázky zodpovědnosti za bezpečnost výsledného pokrmu pro dietního strávníka.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info