Informace o publikaci

Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)

Název česky Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea)
Autoři

ŠNEJDRLOVÁ Jitka

Rok publikování 2022
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info