Informace o publikaci

Ascorbic acid intake during pregnancy

Název česky Příjem kyseliny askorbové během těhotenství
Autoři

PODOLSKÁ Kristína MAZÁNKOVÁ Dana GOBOOVA Maria VANO Ivan

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Biomedical Papers, Olomouc: Palacky University
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
www Biomedical Papers
Doi http://dx.doi.org/10.5507/bp.2023.035
Klíčová slova pregnancy; ascorbic acid; ascorbic acid deficiency; foetal health
Přiložené soubory
Popis Pokračující celosvětový nárůst alergických stavů a onemocnění u dětí je nyní vážným problémem veřejného zdraví i zájmem vědců. Během těhotenství je třeba věnovat pozornost prenatální dietě matky, jakožto zdroji základních živin pro plod, i malý nedostatek kyseliny askorbové může trvale poškodit například vyvíjející se mozek plodu. V článku se zabýváme dopadem nedostatku kyseliny askorbové v různých orgánech matky i plodu, hlavní důraz je kladen na význam kyseliny askorbové pro fetální imunitu, přičemž studie mimo jiné prokázaly inverzní vztah mezi příjmem čerstvého ovoce a zeleniny matkami a alergickými stavy v dětství. Zmíněny jsou i další důsledky nedostatku kyseliny askorbové během těhotenství na zdraví matky a na fetální zdraví.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info