Informace o publikaci

Vliv obohacení mléka kolostrem na profil mastných kyselin v jogurtech

Autoři

MALÝ Petr KŘÍŽOVÁ Ludmila DADÁKOVÁ Kateřina KAŠPAROVSKÝ Tomáš

Rok publikování 2025
Druh Konferenční abstrakty
Citace
Přiložené soubory
Popis Kolostrum je využíváno jako doplněk stravy zejména díky svým imunologickým vlastnostem, ale jeho významnou, i když často přehlíženou složkou je i tuk. Plnotučné kolostrum, s vyšším podílem tuku a příznivějším profilem mastných kyselin oproti zralému mléku, představuje perspektivní složku pro vývoj funkčních potravin. Proto cílem této práce bylo vyrobit jogurty fortifikované kolostrem a následně analyzovat a vyhodnotit změny v profilu mastných kyselin oproti jogurtům neobohaceným. Byly připraveny čtyři různé jogurtové formulace ve třech opakováních s různými koncentracemi kravského kolostra odebraného při prvním dojení (do 12 hodin po porodu). Formulace byly označeny jako K (100 % mléko, 0 % kolostrum), M10 (90 % mléko, 10 % kolostrum), M20 (80 % mléko, 20 % kolostrum) a M30 (70 % mléko, 30 % kolostrum). Zralé mléko bylo před naočkováním zahřáto na 90 °C po dobu 3 minut. Kolostrum bylo zahřáto na 60 °C po dobu 30 minut. Jednotlivé formulace byly naočkovány kulturou Laktoflora JOGURTOVÁ a následně byly inkubovány 6 hodin při 42 °C. Profil mastných kyselin byl stanoven plynovou chromatografií s plamenovou ionizační detekcí a statistická analýza byla provedena pomocí ANOVA. Kyselost výsledného jogurtu se po zařazení kolostra zvýšila (pH 5,1 vs. 4,6; P = 0,002), což je z technologického i senzorického hlediska žádoucí. Kolostrum také ovlivnilo profil mastných kyselin v připravených jogurtech. Jogurty s přídavkem kolostra obsahovaly nižší koncentrace některých nasycených mastných kyselin, zejména C6, C11 a C15. Zároveň kolostrum zvýšilo ve výsledném produktu obsah některých nenasycených mastných kyselin, C16:1 a C17:1, a mělo tendenci zvýšit obsah C18:3n3. Stejně tak kolostrum mělo tendenci zvýšit celkový podíl MUFA v jogurtech. Ostatní specifické skupiny mastných kyselin nebyly zařazením kolostra ovlivněny. Důležitým zdravotním benefitem bylo snížení poměru n6/n3 v jogurtech s kolostrem (P < 0,001). Další zdravotní indexy charakterizující tuk (atherogenní a trombogenní indexy a poměr hypo- a hypercholesterolemických mastných kyselin) zařazení kolostra neovlivnilo.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info