Informace o publikaci

Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.

Autoři

MANDELOVÁ Lucie LEFNEROVÁ Danuše TOTUŠEK Jiří TŘÍSKA J. VRCHOTOVÁ N. HOUŠKA M. STROHALM J.

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova broccoli juice; ames test; micronucleus assay
Popis Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info