Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
High pressure and foods - fruit/vegetable juices
| Název česky | Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy |
|---|---|
| Autoři | |
| Rok publikování | 2006 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Journal of Food Engineering |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Obor | Potravinářství |
| Klíčová slova | High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity |
| Popis | Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením. |