Informace o publikaci

The diagnosis of Fusarium culmorum by polyclonal antibodies - preparation and character of antigens ans antibodies.

Název česky Diagnostika Fusarium culmorum pomocí polyklonálních protilátek - příprava a vlastnosti antigenů a protilátek.
Autoři

KRÁTKÁ J. KYNĚROVÁ B. ZEMANOVÁ A. SÝKOROVÁ S.

Rok publikování 1997
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ochrana rostlin
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova Fusarium culmorum, media, isolates, morphological and physiological character, antigen, proteins, polyclonal antibodies, sensitivity, specificity, cross-reactions
Popis Osmnáct monosporových izolátů Fusarium culmorum (FCu) s rozdílnou patogenitou bylo kultivováno na pěti tekutých mediích. Nejvhodnější pro další využití byly určeny média Czapek Dox a Minimální medium. Bylo zjíštěno, že media ovlivňují jak morfologické tak fyziologické vlastnosti jednotlivých izolátů. Sledované vlastnosti příp. jejich změny nejsou v korelaci s patogenitou sledovaných izolátů FCu. Antigeny byly připraveny z myceliální masy extrakcí ve speciálním pufru a purifikovány centrifugací a ultracentrifugací supernatantu. Tekutá media ovlivnila kvantitu i kvalitu proteinů antigenů. Bylo zjištěno, že obsah a složení proteinů, příp. jejich změny nejsou v korelaci s patogenitou izolátů FCu. Z krve imunizovaných králíků antigenem FCu byly získány polyklonální protilátky a byla sledována jejich citlivost a specifičnost. Nebyly zjištěny rozdílné reakce mezi jednotlivými izoláty FCu. Anti-FCu IgG reagovalo s antigeny dalších druhů r. Fusarium (oxysporum, solani, equisetum, nivale, sambucinum, poae, avenaceum), rozdíly byly kvantitativní. Nebyly zjištěny křížové reakce s dalšími patogeny izolovanými z pšenice (Rhizoctonia solani, Gaeumannomyces graminis, pseudocercosporella herpotrichoides, Trichoderma viridae). Reakce antisér a IgG s antigeny byly sledovány pomocí dvojité difúze v agaru a ELISA.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info