Informace o publikaci

Proposal for a Standard in Cartographic Visualization of Natural Risks and Disasters

Název česky Návrh standardů v kartografické vizualizaci přírodních rizik a ohrožení
Autoři

KONEČNÝ Milan BANDROVA Temenoujka

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of the Joint Symposium of Seoul Metropolitan For a & Second International Workshop on Ubiquitous, Pervasive and Internet Mapping
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova Cartographic visualization; natural risks; disasters; mapping of the risk processes; standardization; standard cartographic symbol system .
Popis V příspěvku jsou brány v úvahu různé příklady kartografické vizualizace přírodních katastrof a ohrožení. Všudypřítomné mapování rizikových procesů je diskutováno z hlediska procesů standardizace. Je na bázi existujících standatdů a návrhů na standardy v uvažované oblasti. Rozdílné druhy ohrožení způsobené při zemětřeseních, hutikánech, tsunami, povodních, úniku ropy, ničivých požárech a jiných přírodních katastrofách mohou být zobrazeny-vizualizovány na základě jejich modelového zpracování jedním a tímž způsobem. Když máme příslušná reklasifikovaná geografická data, pak ohrožení nebo přírodní katastrofa může být modelována za použití standardního barevného systému (RB nebo CMYK) a standardního kartografického systému symbolů na počítačem generovaných mapách. Standardni systém barev a symbolů by měl být uzpůsoben kartografickým principům jednoduchosti, propojený s objekty nebo fenomény a čitelný pro uživatele.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info