Informace o publikaci

Isolation, Cultivation and Identification of Borrelia burgdorferi genospecies from Ixodes ricinus ticks from South Moravia, Czech Republic.

Název česky Izolace, kultivace a identifikace genospecies Borrelia burgdorferi z klíšťat Ixodes ricinus na jižní Moravě, Česká republika.
Autoři

PEJCHALOVÁ Kateřina ŽÁKOVSKÁ Alena MEJZLÍKOVÁ Marie HALOUZKA Jiří DENDIS Miloš

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of Agricultural and Environmental Medicine
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Borrelia burgdorferi; Ixodes ricinus; DFM; PCR-RFLP
Popis Na jižní Moravě byla zjišťována promořenost klíšťat druhu Ixodes ricinus bakterií Borrelia burgdorferi sensu lato. Od července do října 2002 bylo v lesích na parkové lokalitě Pisárky v Brně shromážděno 305 klíšťat (21 larev, 243 nymf, 19 samic a 22 samců). Všechny vzorky byly vyšetřeny zástinovou mikroskopií (DFM) na přítomnost spirochet. Průměrná pozitivita byla 14,8%. Bylo pozitivních 13,6% samců a 26,3% samic, 14,4% a 9,5% nymf. Borrelie byly identifikovány metodami PCR-RFLP. Ze 45 DFM pozitivních vzorků bylo 37 pozitivních na přítomnost borreliové DNA. Podařilo se získat 21 izolátů. Výsledkem analýzy PCR-RFLP bylo určení těchto genospecies: Borrelia afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto a B. valaisiana. 4 izolované kmeny ukázalay směsnou infekci těchto genospecies.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info