Informace o publikaci

Daně z motorových vozidel z hlediska evropského

Autoři

RADVAN Michal

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference PFAMEI 2007 – Právní a finanční aspekty mezinárodní ekonomické integrace – Sborník příspěvků I. ročníku mezinárodní konference (CD ROM)
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova Tax on motor vehicles; Temporal charge; Electronic road toll; Registration tax; Harmonization; European Union
Popis Příspěvek pojednává o daních z motorových vozidel a o dalších formách zpoplatnění vozidel v Evropě. Popisuje situaci nejen v České republice, ale snaží se zachytit i vývoj na úrovni evropské. Podobně jako u spotřebních daní na pohonné hmoty, je i u daní z motorových vozidel možné očekávat harmonizaci zdanění v rámci Evropské unie. Jde totiž o nezbytnou podmínku pro vytvoření jednotného evropského trhu umožňujícího plně konkurenceschopné prostředí. Zároveň je nezbytné chránit v co nejvyšší míře životní prostředí, mimo jiné i právě formami zdanění motorových vozidel, které povede ke snížení emisí CO2. Z hlediska úvah o dalších typech zpoplatnění motorových vozidel popisuje příspěvek problematiku časových poplatků a elektronického mýtného, když v delším časovém horizontu je třeba očekávat nahrazení časového poplatku elektronickým mýtem pro všechny kategorie vozidel.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info