Informace o publikaci

Survey Research on Current Status of Combative Education in Selected Elementary Schools in South Moravia from the Pupils Point of View. (Full text on CD ROM)

Název česky Zjištění současného stavu výuky úpolů na vybraných základních školách v Jihomoravském kraji z pohledu žáků
Autoři

VÍT Michal REGULI Zdenko

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference 4th FIEP European Congress Physical Education and Sports. Teachers' Preparation and Their Employability in Europe
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Physical education; combatives; martial arts
Popis Článek prezentuje výsledky výzkumu o současném stavu výuky úpolů na vybraných základních školách v Jihomoravském kraji z pohledu žáků. Výběrový soubor výzkumu tvořilo 1088 propandů. Autoři se soustředili na mýtus o úpolech jako obtížně vyučovatelného předmětu. Úpoly jsou v České republice součástí základní účiva pro školní tělesnou výchovu. Žáci mají úpoly rády, cvičení jsou pro ně radostná a zábavná. Z výzkumu vyplývá, že žáci mají s úpoly řadu zkušeností z formálního i neformálního vzdělání ve volném čase. Mládež reflektuje nové moderní trendy ve sportu. Žáci znají mnoho druhů bojových umění a úpolových sportů. Nezpochybnitelnou potřebou je chránit žáky před fyzickým násilím. Více než 67% žáků bylo v posledním roce zraněno. To je důvod, proč je výuka úpolů, pádové techniky obzvláště, velmi doporučenou pohybovou aktivitou pro školní tělesnou výchovu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info