Informace o publikaci

Kinetic study of dissociation of Eu(III) complex with H(8)dotp (H(8)dotp=1,4,7,10-tetraazacyclododecane-1,4,7,10-tetrakis(methylphosphonic acid))

Název česky Kinetické studium disociace Eu(III) komplexu s H8dotp
Autoři

PISKULA Zbigniew SVOBODOVÁ Ivona LUBAL Přemysl LIS Stefan HNATEJKO Zbigniew HERMANN Petr

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Inorganica Chimica Acta
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova macrocyclic complexes; cyclen derivatives; phosphonate complex; Europium(III) complex; dissociation kinetics; molecular absorption spectroscopy; time-resolved laser-induced fluorescence spectroscopy (TRLIFS)
Popis Disociační kinetika Eu(III) komplexu s H8dotp ligandem byla studována pomocí mol. abs. spektroskopie při iont. síle 3.0 mol dm-3 (Na,H)ClO4 and t = 25-60 st. C. TRLIFS byla použita pro stanovení počtu molekul vody koordinovaných v první koord. sféře Eu(III) v reakčních intermediátech a produktech. Tato technika byla také použita k dedukci složení reakčních intermediátů v průběhu disociační reakce souběžně s výpočtem rychlostních konstant a ukazuje možné využití pro detailní výzkum reakčního mechanismu. Termodynamické parametry pro vznik kinetického intermediátu a aktivační parametry pro rychlost určující reakční krok byly stanoveny a reakční mechanismus byl navržen na základě experimentálních dat.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info