Informace o publikaci

Liquid chromatography with UV detection as a tool for simultaneous detection of nine polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs)

Logo poskytovatele
Název česky Kapalinová chromatografie s UV detekcí jako nástroj pro simultánní detekci devíti polycyklických aromatických uhlovodíků (PAHs)
Autoři

ZÍTKA Ondřej VODIČKA Ondřej ADAM Vojtěch BABULA Petr HAVEL Ladislav KUMMEROVÁ Marie BEKLOVÁ Miroslava TRNKOVÁ Libuše KIZEK René

Rok publikování 2010
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) patří vedle polychlorovaných látek k nejčastěji se vyskytujícím organickým polutantům v prostředí. Jejich vliv na organismy je relativně dobře znám u živočichů, resp. člověka. Na druhou stranu vliv PAHs na rostliny nebyl dosud adekvátně popsán a vysvětlen. V této studii jsme se pokusili vyvinout rychlou metodu pro vysoce účinnou kapalinovou chromatografii (HPLC) s užitím chromatografických kolon s reverzní fází a UV detekcí pro rychlou separaci a souběžné určení devíti polycyklických aromatických uhlovodíků: fluoranthen, benzo[a] pyren, pyren, naphthalen, anthracen, benzo[a]anthracen, methylanthracen, triphenylen a koronen. Detekční limit pro všechny studované PAHs se pohyboval pod hranicí desetin mikrogramů na mililitr.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info