Evropská studia

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Podat přihlášku

Přijímací řízení do navazujících magisterských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Magisterský studijní program Evropská studia se zaměřuje na rozvoj dovedností, které jsou potřeba pro porozumění politickému dění v Evropě a jeho následné ovlivňování. Program věnuje pozornost zejména evropské integraci, ale zabývá se také děním v evropských státech.

Výuka je zaměřena na interakci se studenty a aplikaci získaných dovedností. Značná pozornost je proto věnována seminářům a kurzům rozvíjejícím analytické schopnosti a dovednosti. Pozornost se ovšem zaměřuje i na prezentační a argumentační dovednosti. Nedílnou součástí programu je buď stáž (například v institucích Evropské unie) nebo zahraniční výjezd (nejčastěji v rámci programu Erasmus +). To vše dává absolventům komparativní a mezi potenciálními zaměstnavateli vysoce ceněnou výhodu.

Program je koncipován pro komunitu přibližně 15-20 studentů v ročníku, což mu vtiskuje individuální a osobitý ráz. To klade důraz na intenzivní komunikaci jak mezi studenty navzájem, tak mezi studenty a vyučujícími. Absolventi programu po studiích začínají perspektivní kariéry v organizacích státní správy, institucích Evropské unie či v médiích.

Je studium programu pro vás?

  • Zajímá vás, jak funguje moderní evropská politika a jak ji aktivně vytvářet?
  • Láká vás perspektiva práce v mezinárodním prostředí?
  • Dovedete si svou budoucnost představit v politickém nebo veřejnému dění blízkém světě?
  • Chcete ovlivňovat zahraniční a evropskou politiku České republiky?

Odpovídáte kladně? Tak pojďte studovat k nám!

Studium programu nevyžaduje bakalářské vzdělání ve stejném programu nebo v politologické disciplíně. U přijímacího řízení se ověřuje především motivace pro studium.

„Společně porozumět Evropě.“

Praxe

Povinnou součástí programu je buď výjezd na zahraniční školu (typicky partneři v rámci programu Erasmus +) nebo střednědobá stáž v relevantní instituci (ministerstvo, think-tank, samospráva). Účelem tohoto prvku studia je povzbudit u studentů samostatnost a schopnost uplatňovat poznatky z výuky v praxi.

Stáže a zahraniční výjezdy jsou oceňovanou složkou studia, kterou v profilu absolventa akcentují zejména prestižní zaměstnavatelé. Během stáží studenti často navazují kontakty, které jsou jim velmi užitečné při vstupu na pracovní trh.

Chcete vědět víc?

Evropská studia: https://mve.fss.muni.cz/uchazeci/magisterske-studium/evropska-studia

Infoleták EVS ke stažení: https://mve.fss.muni.cz/media/3376339/evsfinal-mgr.pdf

Uplatnění absolventů

Absolventi magisterského programu tradičně nacházejí uplatnění ve státní správě, médiích, orgánech samosprávy nebo v dalších institucích veřejné sféry, jako jsou například stálé zastoupení ČR při EU, Úřad vlády ČR, ministerstva a další. Absolventi programu disponují výbornými analytickými a formulačními dovednostmi, erudovanou znalostí evropské politiky, prezentačními a argumentačními schopnostmi a vysokou adaptabilitou.

Podmínky přijetí

Přijímací zkouška je jednokolová. Přijímací komise posuzuje materiály, které uchazeči museli povinně nahrát do e-přihlášky v termínu do 15. 5. 2024. Jedná se o:

  1. motivační dopis (motivační dopis o rozsahu 2700 až 3600 znaků si bude všímat těchto témat: Proč jste se rozhodli studovat evropská studia na MU? Jak plánujete využít evropská studia ve Vaší budoucí kariéře? Co na evropských studiích shledáváte nejzajímavějšího?),
  2. strukturovaný životopis.

Kritéria hodnocení

  • Za motivační dopis je možné získat max. 60 bodů
  • Za životopis je možné získat max. 40 bodů

U motivačního dopisu bude hodnoceno naplnění formálních požadavků (zohlednění témat a dodržení stanoveného rozsahu), přesvědčivost a návaznost argumentace, stylistika a forma (pravopis, úprava), zohlednění obsahu našeho studijního programu. U strukturovaného životopisu budou hodnoceny zahraniční zkušenosti, stáže a pracovní zkušenosti, jazykové vybavení a kvalita formálního zpracování životopisu. Maximální možný počet dosažených bodů u přijímací zkoušky činí 100 bodů. Pro úspěšné složení přijímací zkoušky je nutné získat minimálně 60 bodů.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Podat přihlášku

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia magisterský navazující na bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 2 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Evropská studia? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

prof. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info