Informace o projektu

Informace o projektu
Využití specifických kriminalistických metod při dokazování v trestním řízení (Využ. spec. krim. metod při dokazování)

Kód projektu
MUNI/A/1375/2022
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Právnická fakulta

Projekt tematicky zaměřený na využití specifických kriminalistických metod při dokazování v trestním řízení navazuje na výzkumné zaměření žadatele, které je vymezeno jako „Kriminalistické aspekty dokazování v trestním řízení.“
Projekt bude věnován bližšímu zkoumání možností využití specifických metod v kriminalistické praxi a jejich promítnutí do oblasti dokazování v trestním řízení. Kriminalistika je úzce propojena s trestním právem, a proto se kriminalistické metody běžně užívají i v rámci trestního řízení. Mnohé z nich se však užívají pouze zřídka, ač mají značný potenciál. To může být způsobeno buď nedostatečnou právní úpravou, odmítavým postojem právní praxe či nedostatkem zkušeností s tou kterou kriminalistickou metodou (technikou). Jedná se o ty metody, které nejsou užívány standardně při vyšetřování trestné činnosti jako jiné metody, např. daktyloskopie či trasologie, ale jsou využívány zřídka, zejména při vyšetřování závažnější trestné činnosti a nezřídka až jako další možnost v pořadí, pokud užití standardních kriminalistických metod nevede k odhalení pachatele. Těmito metodami může být zejména využití některých praktik z oblasti forenzní psychologie, jako je využití polygrafu či vyšetřovací hypnózy. Dále se může jednat o využití mikrostop či odorologie jako metody vedoucí k pachové identifikaci osob.
Cílem projektu specifického výzkumu bude zaměřit se na možnosti využití specifických kriminalistických metod při dokazování v trestním řízení. Bude provedena důsledná analýza relevantní tuzemské i zahraniční literatury. Pozornost bude věnována otázkám využití těchto specifických kriminalistických metod v rámci dokazování v trestním řízení. Dále cílem projektu specifického výzkumu bude zaměřit se na tyto specifické kriminalistické metody a na možnosti jejich aplikace v trestněprávní praxi. Prostřednictvím výjezdu do specializovaného pracoviště Forensic Science Centre (Vilnius) budou čerpány zkušenosti s některými metodami, které se např. v Litvě užívají a u nás nikoli (příkladem může být vyšetření na polygrafu, které je v Litvě hojně rozšířeno, avšak u nás je užíváno pouze zřídka a jako pomocná metoda). Zkušenosti se specifickými kriminalistickými metodami (technikami) budou rovněž čerpány prostřednictvím konzultací s pracovníky Kriminalistického ústavu v Praze. S tím se budou pojit mnohé úvahy de lege ferenda.

Publikace

Počet publikací: 6


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info