Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2015 |
| Druh | Článek ve sborníku |
| Konference | Bratislavské právnické fórum 2015 |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Obor | Právní vědy |
| Klíčová slova | health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment |
| Popis | V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit. |
| Související projekty: |