Informace o publikaci

Kvalitativní hodnocení složení refluxátu pomocí 24hodinové multikanálové intraluminální impedance a pH metrie jícnu a jeho vztah k mimojícnovým projevům refluxní choroby

Autoři

KONEČNÝ Štefan VLADAŘOVÁ Monika PAVLÍK Tomáš DOLINA Jiří

Rok publikování 2016
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Prezentovali jsme studii zaměřenou na kvalitativní vyhodnocení složení refluxát a jeho vztah s extraesophagealním symptomům. Refluxní choroba jícnu (GERD) je onemocnění způsobené zpětným tokem žaludečního obsahu do jícnu v důsledku selhání fyziologických antirefluxních mechanismů a může vést k jícnové a mimojícnové symptomatology. Extraesophagealní reflux (EER) je stav, kdy refluxát proniká nad horní jícnového svěrače (UES) do dutiny ústní, hltanu, horních a dolních dýchacích cest a vede k patologickým změnám. Vyšetřování proběhlo za použití 24-hodinové multikanálové intraluminální impedance a pH metrie jícnu (MII-pH), které v porovnání s běžně používanou konvenční pH metrií může přesně detekovat pH refluxní epizody a rozdělí ja na kyselý reflux, slabě kyselý reflux a nekyselý refluxu, a také poskytuje informace o skupenství refluxátu (kapalina, plyn a směs). Hodnotili jsme výsledky vyšetření od 200 pacientů ve dvou skupinách. První skupina zahrnovala 100 pacientů s klasickým GERD a ve druhé skupině bylo 100 pacientů s příznaky EER. Hodnotili jsme DeMeester skóre, počet refluxních epizody dle pH, současně skupenství a počet penetrací do oblasti UES. U pacientů s příznaky EER měli více slabě kyselých refluxních epizod a méně kyselých refluxních epizod ve srovnání se skupinou pacientů s klasickými symptomi GERD, zjistili jsme také drobné rozdíly v četnosti jednotlivých složek refluxátu. Ve skupině pacientů s EER jsme také pozorovali nižší hodnoty DeMeester skóre, vyšší počet plynných refluxních epizod a obecně podstatně vyšší počet průniku refluxát všech skupenstvích do oblasti.UES

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info