Informace o publikaci

Regular graveyard in the stronghold versus settlement burials in the bailey. Comparison of Early Medieval populations from Pohansko (Czech Republic)

Logo poskytovatele
Název česky Regulérní pohřebiště z areálu hradiska versus disperzní pohřebiště v rámci sídlišť na předhradí. Porovnání raně středověké populace z Pohanska (Česká republika)
Autoři

KALOVÁ Kateřina PŘICHYSTALOVÁ Renáta BOBEROVÁ Kateřina PAVLŮSKOVÁ Alena

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Anthropologischer Anzeiger
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.schweizerbart.de/papers/anthranz/detail/74/87519/Regular_graveyard_in_the_stronghold_versus_settlement_burials_in_the_bailey_Comparison_of_Early_Medieval_populations_from_Pohansko_Czech_Republic
Doi http://dx.doi.org/10.1127/anthranz/2017/0680
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Middle Age; paleopathology; biological stress indicators; traumatic lesions; dental caries; population study
Popis Cílem této studie je stanovení možných rozdílů ve výskytu biologických stresových markerů (cribra orbitalia, lineární hypoplazie zubní skloviny), zubních kazů, tělesného zatížení (Schmorlove uzly) a stop po traumatech (traumatické léze) v populacích pohřbených na kostelní nekropoli (příklad: pohřebiště u prvního kostela, 9. – poč. 10. stol) a populacích pohřbených na tzv. sídlištních disperzních funerálních areálech (příklad: jižní předhradí, 2. pol. 9. stol. – poč. 10. stol.) z lokality Pohansko u Břeclavi (Česká republika). Cribra orbitalia a hypoplazie zubní skloviny nevykazovaly větší rozdíly mezi populacemi. Na druhou stranu, společný výskyt obou markerů byl statisticky odlišný a rozdíl ve vyšších věkových kategoriích by mohl naznačovat rozdílné životní podmínky obou populací. V populaci z jižního předhradí byl identifikován nižší výskyt zubního kazu. Charakter postkraniálních traumatických lézí u obou populací ukazuje spíš na nehody, než na bojová zranění. Nicméně, v porovnání s populací z Mikulčic je zaznamenán vyšší výskyt úrazů v kraniální oblasti, který snad poukazuje na vyšší podíl interpersonálního násilí v populaci z Pohanska. Vysoký počet zhojených zranění tvářové části lebky u mužů z jižního předhradí by mohla naznačovat vyšší pravděpodobnost jejich účasti v bojových akcích.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info