Informace o publikaci

Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

Autoři

BURSOVÁ Š. NECIDOVÁ L. BARTÁKOVÁ K. SKOČKOVÁ A. BUCHTOVÁ A. HARUŠTIAKOVÁ Danka KLIMEŠOVÁ M. VORLOVÁ L.

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso
Citace
Klíčová slova air package; total amount of microorganisms; psychrotrophic microorganisms
Popis Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info