Informace o publikaci

S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla

Logo poskytovatele
Autoři

DANĚK Petr

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj GEOGRAFIE
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://geografie.cz/128/3/0325/
Doi http://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013
Klíčová slova production of space; self-provisioning; conventional food system; right to the city; governmentality; alternative food networks
Popis Výzkum konvenčního systému zásobování potravinami, a alternativních potravinových sítí, probíhá do značné míry izolovaně. Cílem příspěvku je snížit tuto bariéru použitím společného teoretického rámce pro identifikaci vlastností prostorů, vytvářených oběma typy potravinových systémů, a jejich vlivu na subjektivitu aktérů formujících prostory jídla. Použitými teoretickými nástroji je Lefebvrova dialektika prostoru a Foucaultova analýza disciplíny a governmentality. Výsledky ukazují podstatné rozdíly v povaze obou typů prostorů: zatímco konvenční potravinový systém produkuje standardizované vztahy a prostory, odvádí pozornost od samotného jídla k jiným aspektům jeho prodeje, a potlačuje znalosti o jeho původu a způsobu přípravy, různorodé prostory netržní produkce a sdílení potravin jsou utvářeny kolem kvality a “chuti” jídla („chuti“ v tělesném, ekologickém a kulturním významu). To znamená, že cesta z krize konvenčního systému může vést nejen cestou skromnosti ale také skrze kultivaci “chuti”, tj. lidského zájmu konzumovat dobré potraviny, jejichž chuť obsahuje znalost ekologických a sociálních vztahů a kultury, vytvářející prostory jídla.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info