Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Where is the kitchen waste? The multienvironmental study of the distribution of kitchen waste in castle Rokštejn, Czech Republic
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2024 |
| Druh | Další prezentace na konferencích |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Popis | Odpad bývá obvykle chápán jako nežádoucí materiál, který je trvale a záměrně vyhazován bez dalších plánů na jeho využití. Kuchyňský odpad by měl zahrnovat organické a organominerální zbytky z přípravy a konzumace jídla. Jsme schopni vysledovat kuchyňský odpad uvnitř středověkého hradu? Za účelem zodpovězení této otázky byl proveden dlouhodobý archeologický výzkum na středověkém hradě Rokštejn v České republice. Výzkumné plochy zasáhly přibližně 80 % vnitřního areálu hradu a zahrnovaly také prostory v okolí hradních kuchyní či pekárny. Vzhledem k tomu, že hrad byl budován ve více stavebních fázích, bylo možné porovnat dvě odlišné lokality spojené s výrobou potravin v čase a prostoru a konfrontovat je s jinými typy odpadů či užitkových ploch. Archeologický materiál z hradu Rokštejn byl zkoumán pomocí metod osteologie, archeobotaniky a mikromorfologie. Navzdory skutečnosti, že hrad existoval minimálně 270 let a lze předpokládat, že v něm žilo alespoň 15–20 osob nebo velký markraběcí dvůr, se nepodařilo doložit odpadní jámy. Část znovu využitého kuchyňského odpadu byla zjištěna v malých zahradních plochách hradu. Kosti byly vždy řezány, štípány a drceny na malé kousky a v archeologickém záznamu se obvykle objevují jen nejtvrdší části zvířecího těla, jako jsou zuby či rohovina. Tyto sedimenty bývají také často bohaté na dřevěné uhlí. Mikromorfologický výzkum odhalil akumulace dřevěného uhlí a skořápek vajec, tyto nálezy však souvisely především s podlahami. Zbytek kuchyňského odpadu byl pravděpodobně odvážen mimo hrad, rozkládal se na skládkách spolu se zvířecími exkrementy a následně byl využíván jako hnojivo ke zvýšení zemědělských výnosů. |
| Související projekty: |