Informace o publikaci

Where is the kitchen waste? The multienvironmental study of the distribution of kitchen waste in castle Rokštejn, Czech Republic

Logo poskytovatele
Autoři

LISÁ Lenka NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ Miriam KOČÁROVÁ Romana KOČÁR Petr MAZÁČKOVÁ Jana ŽAŽA Petr

Rok publikování 2024
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Odpad bývá obvykle chápán jako nežádoucí materiál, který je trvale a záměrně vyhazován bez dalších plánů na jeho využití. Kuchyňský odpad by měl zahrnovat organické a organominerální zbytky z přípravy a konzumace jídla. Jsme schopni vysledovat kuchyňský odpad uvnitř středověkého hradu? Za účelem zodpovězení této otázky byl proveden dlouhodobý archeologický výzkum na středověkém hradě Rokštejn v České republice. Výzkumné plochy zasáhly přibližně 80 % vnitřního areálu hradu a zahrnovaly také prostory v okolí hradních kuchyní či pekárny. Vzhledem k tomu, že hrad byl budován ve více stavebních fázích, bylo možné porovnat dvě odlišné lokality spojené s výrobou potravin v čase a prostoru a konfrontovat je s jinými typy odpadů či užitkových ploch. Archeologický materiál z hradu Rokštejn byl zkoumán pomocí metod osteologie, archeobotaniky a mikromorfologie. Navzdory skutečnosti, že hrad existoval minimálně 270 let a lze předpokládat, že v něm žilo alespoň 15–20 osob nebo velký markraběcí dvůr, se nepodařilo doložit odpadní jámy. Část znovu využitého kuchyňského odpadu byla zjištěna v malých zahradních plochách hradu. Kosti byly vždy řezány, štípány a drceny na malé kousky a v archeologickém záznamu se obvykle objevují jen nejtvrdší části zvířecího těla, jako jsou zuby či rohovina. Tyto sedimenty bývají také často bohaté na dřevěné uhlí. Mikromorfologický výzkum odhalil akumulace dřevěného uhlí a skořápek vajec, tyto nálezy však souvisely především s podlahami. Zbytek kuchyňského odpadu byl pravděpodobně odvážen mimo hrad, rozkládal se na skládkách spolu se zvířecími exkrementy a následně byl využíván jako hnojivo ke zvýšení zemědělských výnosů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info