Informace o publikaci

Veränderungen in der Teichwirtschaft und ihr Einfluss auf die Vegetation in der Tschechischen Republik : Mit Beispielen von Isoëto-Nanojuncetea-, Littorelletea- und Bidentetea-Arten im Becken von Třeboň (Wittingauer Becken)

Název česky Změny v rybničním hospodaření a jejich vliv na vegetaci v České republice : S příklady druhů tříd Isoëto-Nanojuncetea, Littorelletea a Bidentetea v Třeboňské pánvi
Autoři

ŠUMBEROVÁ Kateřina

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mitteilungen des Badischen Landesvereins fur Naturkunde and Naturschutz
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova fishpond; storage pond; hygrophilous annual herbs; rare species; changes in frequency; South Bohemia
Popis V úvodu práce popisuje vývoj rybničního hospodaření v České republice a jeho změny od konce 19. století. Jako příklad pro ilustraci změn bylo vybráno několik rybníků v Třeboňské pánvi. Bylo provedeno srovnání frekvence výskytu druhů obnažených den, které byly v oblasti zjištěny v letech 1930-1938 a 1999-2001. Ukázal se intenzivní ústup některých druhů, např. Gypsophila muralis, Gnaphalium luteo-album, Illecebrum verticillatum, Crassula aquatica, Littorella uniflora, z rybníků. Většina ohrožených druhů se však v současnosti stále vyskytuje v rybích sádkách, pískovnách, na vlhkých polích a podobných stanovištích. V závěru je diskutován problém ochrany ohrožených druhů z pohledu ochrany přírody i z pohledu rybničního hospodaření.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info