Informace o publikaci

Polymorphisms of NMDA receptor, DRD2 receptor, GABA-A receptor and electrophysiologic variations found in BAEP and MLR in relation to tinnitus manifestation preliminary report.

Název česky Polymorfismus NMDA receptoru, DRD2 receptoru, GABA-A receptoru a variabilita elektrofyziologických odpovdí BAEP a MLR ve vztahu k manifestaci tinnitu - pedbžná zpráva
Autoři

ROTTENBERG Jan ŽALLMANN Miroslav KOSTŘICA Rom JURAJDA Michal

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference 5th European Congress of Oto-Rhino-Laryngology, Head and Neck Surgery, Rhodos, Hellas, Sept. 11-16, 2004
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor ORL, oftalmologie, stomatologie
Klíčová slova tinnitus manifestation; genetic polymorphisms; NMDA receptor; DRD2 receptor; GABA-A receptor; BAEP; MLR
Popis Prospektivní studie 50 pacient prokazující asociace mezi manifestací tinnitu (data získaná z dotazníku), emoní labilitou, Taq I polymorfismem DRD2 receptoru, 3 SN polymorfismy NMDA receptoru a CA repetitivní sekvencí GABA-A receptoru a zmnami v odpovdích BAEP a MLR, které mohou signalizovat desinhibici. Byl nalezen statisticky signifikantní vztah mezi pomrem amplitud vln V/III na intenzit 110 dB (p=0,002) a 100 dB (p=0,025), Amplituda vlny Pa korelovala rovnž s tinnitus skóre (p=0,006-0,05). Genetická analýza ukazuje margináln signifikantní rozdíl bv tinnitus skóre u polymorfismu GRIN2a MSP (p=0,07) a rozdíl v elektrofyziologických odpovdích u polymorfismu GRIN2a PST (p=0,003). Všechny testované polymorfismy byly konzistentní s Hardy-Weinbergovým ekvilibriem.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info