Informace o publikaci

Role veřejného ochránce práv v řízeních o návrzích na zrušení obecně závazných vyhlášek

Logo poskytovatele
Autoři

KOUKAL Pavel

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Právní regulace místní (a regionální) samosprávy : sborník z 4. letní mezinárodní konference/worshopu, Kroměříž, Právnická fakulta Masarykovy univerzity a Veřejný ochránce práv, 19.-20. června 2008.
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova Ombudsman; Constitutional court; Local laws; Abstract constitutional review of enacted norms; Ministry of Internal Affairs; Powers of the local council; Concourse
Popis Cílem příspěvku je provést stručný rozbor dosavadní účasti veřejného ochránce práv v řízeních o návrzích Ministerstva vnitra na zrušení obecně závazných vyhlášek obcí. Příspěvek se nejdříve zabývá procesními aspekty působení ochránce v řízeních před Ústavním soudem, dále je pozornost věnována postojům veřejného ochránce práv k limitům právní regulace místních záležitostí. Závěrem je proveden rozbor právních závěrů vyplývajících z nálezu Ústavního soudu ze dne 30. dubna 2008, sp. zn. Pl. ÚS 5/07 ve věci návrhu Ministerstva vnitra na zrušení částí obecně závazné vyhlášky obce Plchov č. 1/2007, o místních poplatcích.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info