Informace o publikaci

Risk analysis of riparian trees and large woody debris in the managed river ecosystems (case study from the National park Podyjí, Czech Republic)

Logo poskytovatele
Název česky Riziková analýza břehových porostů a říčního dřeva ve vodohospodářsky využívaných říčních ekosystémech (případová studie z NP Podyjí, Česká republika)
Autoři

MÁČKA Zdeněk BRAUN Martin

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geoscape
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova riparian vegetation; large woody debris; fluvial ecosystem; national park Podyjí/Thayatal; Czech Republic;
Popis Vegetační doprovod a říční dřevo (LWD) se v současné době stávají v České republice předmětem výzkumu. Předkládaný článek se věnuje mapování a měření LWD kusů v příbřežní zóně řeky Dyje nedaleko nad vodní nádrží Znojmo. Hlavním cílem výzkumu bylo zjištění počtu, velikosti, objemu a prostorového uspořádání individuálních LWD kusů a dřevních akumulací. Mapování LWD bylo iniciováno krizovou situací během povodně v roce 2006, kdy bylo velké množství říčního dřeva naplaveno do vodní nádrže a byl ohrožen provoz tohoto vodního díla. Mapování v 3,4 km dlouhém říčním úseku odhalilo přítomnost 1108 kusů LWD o celkovém objemu 215 m3 dřevní hmoty. Navíc se v příbřežní zóně vyskytovalo ještě 110 dřevních akumulací. Potenciál transportu říčního dřeva během povodní je vysoký, nicméně přirozená morfologie koryta a jeho křivolakost přispívají k intenzivnímu zachytávání plaveného materiálu, čímž dochází ke snížení transportní vzdálenosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info