Informace o publikaci

Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin

Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova serotyping, PCR, virulence genes, food
Popis The aim of this study was to evaluate pathogenic potential of L. monocytogenes isolates from foods on the basis of virulence genes characteristics. Majority of tested isolates belonged to serotype 1/2a (54 %) and then to serotype 1/2b (23 %). All the strains carried virulence genes prfA, hlyA, actA, plcA, plcB, inlA, inlB, inlC and inlJ. Irrespective of the serotype or food type, all the tested L. monocytogenes strains showed the ability to induce listeriosis in humans.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info