Informace o publikaci

Potenciální modelovost reflexe zdravotního postižení v učebnicích literární výchovy

Autoři

ZÍTKOVÁ Jitka

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Inkluzivní vzdělávání žáků se zdravotním postižením v základní škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Inclusive Education of Students with Health Disabilities in Primary School. Education of Students with Special Educational Needs.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova basic school; reader; text; character; physical and intellectual disability; realistic and nonrealistic genres; fictitious situations as a model; connected motives; methodical aspects
Popis Příspěvek sleduje zastoupení ukázek s hrdiny se zdravotním postižením i ukázek se souvisejícími motivy v současných čítankových řadách čtyř nakladatelství (Didaktis, Fraus, Nová škola a Prodos) a proměny těchto motivů v učebnicích jednotlivých ročníků základní školy. Bylo zjištěno, že četnost ukázek s fyzicky či mentálně handicapovanými postavami není v analyzovaných učebnicích velká. Přístupnost zobrazení handicapu však odpovídá věku žáků a umožňuje modelové vnímání fiktivních situací s mimoliterárními interpretačními přesahy, tedy i plnění dílčích funkcí v přípravě žáků na přijetí zdravotně znevýhodněných v rámci inkluzivní školy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info