Podniková informatika

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Je pro vás teoretická informatika příliš odtržená od reálného světa a rádi byste ji propojili s potřebami podniků a organizací? Zajímalo by vás, jak mají informační systémy sloužit podnikům a pomáhat jim v dosahování jejich cílů? Právě propojení informatiky se světem podniků nabízí studijní program Podniková informatika.

V rámci studia si osvojíte znalosti jak z oblasti ekonomiky, tak aplikované informatiky. Díky tomu budete připraveni pro pozice znalce podnikových procesů při vývoji, implementaci a provozování podnikových informačních systémů a informačních a komunikačních technologií (IS/ICT). V praxi tak budete moci působit jako „spojovací můstek“ mezi managementem podniků na různých úrovních a specialisty na informatiku.

Jako absolvent hlouběji porozumíte problematice podnikové ekonomiky ve vztahu k informačním potřebám podniku. Budete umět vytvořit a aplikovat vhodnou metodiku pro úlohy spojené s analýzou stávajícího podnikového informačního systému a na základě informačních potřeb podniku navrhnout jeho úpravy. Díky získaným znalostem a dovednostem se budete moci podílet na řízení projektů rozvoje IS/ICT nebo je navrhovat. Veškerou odbornou komunikaci přitom zvládnete vést v některém ze světových jazyků. Díky teoretickému zázemí z oblasti podnikové ekonomiky a aplikované informatiky také můžete pokračovat ve studiu ve stejném nebo příbuzném studijním programu.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Zajímáte se o informační a komunikační technologie?
  • Baví vás práce s počítači, tablety a mobilními telefony?
  • Chcete je nejen programovat, ale hlavně také sledovat fungování softwarů v praxi? Vymýšlet, jak tyto programy zdokonalit, aby sloužily manažerům a zaměstnancům tak, jak potřebují?
  • Bavilo by vás řídit tým lidí odpovědných za IS/ICT v podniku?
  • Chcete se naučit přistupovat k řešení problémů analyticky a z širšího nadhledu?
  • Přáli byste si být spojovacím můstkem mezi programátory („ajťáky“) a manažery?

Pokud si říkáte ano, tak je studium našeho programu přesně pro vás.

„V IT najdeš budoucnost“

„Vždy som chcela študovať niečo, pri čom som videla po sebe nejaký vytvorený produkt, avšak nikdy som sa neorientovala na čisto technický smer ani naopak. Študijný odbor podniková informatika som si vybrala, pretože prinášala presne všetky predpoklady aké som vyžadovala. Poskytol mi z prvej polovice technický predmet a z tej druhej ekonomický, čo bude podľa mňa v dnešnom rýchlo rozvíjajúcom sa svete dobrý základ. Štúdium ma prekvapilo otvorenosťou a ochotou učiteľov, rozmanitosťou a zameraním sa nie len na teoretickú, ale aj praktickú podstatu. Erasmus ani pracovné stáže som zatiaľ nevyužila, ale určite nad nimi rozmýšľam. Je to skvelá príležitosť objavovať a spoznávať nové veci a učiť sa aj niečo naviac zaujímavou cestou.“

Natalia Slezáková Natalia Slezáková
studentka Podnikové informatiky

Praxe

Na seminářích se seznámíte se základy programování a naučíte se vytvářet programové kódy pro programovací jazyky, které si sami můžete zvolit. V předmětu Podnikové informační systémy pak budete dva semestry objevovat možnosti, které podnikům nabízejí moderní informační systémy – konkrétně to bude ERP Microsoft Navision. Budete-li chtít, můžeme vám v průběhu studia zajistit střednědobé stáže v IT firmách na kvalifikovaných pozicích, kde si prakticky vyzkoušíte nejen to, co jste naučili ve škole, ale i mnohé další.

Chcete vědět víc?

https://www.econ.muni.cz/o-nas/organizacni-struktura/562000-katpodnikoveho-hospodarstvi

Uplatnění absolventů

Po absolvování studia můžete najít uplatnění primárně jako specialisté při zpracovávání analýz podnikových procesů a při specifikaci požadavků na vývoj či přizpůsobení podnikových IS/ICT. Uplatníte se také jako odborníci zabezpečující provoz podnikového IS/ICT, nebo jako manažeři menších projektů rozvoje informačních a komunikačních technologií.

Dále můžete pracovat na pozicích konzultantů, správců a vývojářů podnikových informačních systémů a komunikačních technologií. Získáte ale také kvalitní základ pro studium navazujícího magisterského stupně stejného nebo příbuzného studijního programu.

„Štúdium mi poskytlo solídny základ pre ďalší rozvoj v oblasti návrhu, nasadzovania a údržby podnikovej informatiky. Veľmi zaujímavou vlastnosťou tejto sféry je jej neustály vývoj a posun dopredu. Jedná sa o komplexnú disciplínu, ktorá vyžaduje znalosti z rôznych oblastí, prax a komunikačné schopnosti. Zanietenie a trpezlivosť sú určite kľúčové a oplatia sa veľmi atraktívnymi príležitosťami.“

Martin Lofaj Martin Lofaj
CRM Consultant, Navertica

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Podrobné informace k přijímacímu řízení naleznete na webu ECON.MUNI. Kontakty a dotazy k Testu studijních předpokladů, dotazy k technickým záležitostem elektronické přihlášky a k platbě za elektronicky podanou přihlášku pište na adresu prihlaska@muni.cz. Dotazy k organizaci studia posílejte na adresu studijního oddělení fakulty studijni@econ.muni.cz.

Kritéria hodnocení

Více informací naleznete na webu ECON.MUNIMUNI.CZ.

Doporučená literatura

Ukázky Testů studijních předpokladů (TSP) z minulých let a oborových testů naleznete na ECON.MUNI.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Ekonomicko-správní fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?


Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Podniková informatika? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Ing. Bc. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info