Informace o projektu

Informace o projektu
Inovace předmětu Speciální andragogika osob se zdravotním postižením

Kód projektu
FRVS/2460/2011
Období řešení
1/2011 - 12/2011
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Pedagogická fakulta
Klíčová slova
speciální andragogika, osoby se zdravotním postižením, kompetence, péče a podpora, syndrom vyhoření, demence, metoda validace, podpora rodin, sociální služby, integrace

Předmět Speciální andragogika osob se zdravotním postižením je novým předmětem reagujícím na jedné straně na demografické změny v populaci (populace obecně, a v ní i lidé s postižením, se dožívají vyššího věku, narůstá počet lidí s demencí ale také počet aktivních starších lidí), na druhé straně na legislativní změny zohledňující tento vývoj, např. zákon č. 108/2006 Sb., O sociálních službách, který má zásadní vliv na život dospělých osob s postižením či stárnoucí populace. Aktuálním trendem je integrace osob s postižením do všech oblastí života, poskytnutí podpory pro jejich rozvoj a nabídnutí alternativ k institucionální péči. Studenti tohoto předmětu potřebují mít odpovídající kompetence a získat a rozvíjet své znalosti o aktuálních způsobech podpory této široké a velmi rozmanité cílové skupiny.


Cílem projektu je inovovat a doplnit předmět Speciální andragogika osob se zdravotním postižením pro prezenční i kombinovanou formu studia. Tato inovace bude realizována zajištěním a analýzou odborné české a zahraniční literatury k dané problematice a doplněním obsahové stránky předmětu. Doplnění se uskuteční na základě analýzy odborné literatury a zkušeností ze zahraničí, což povede ke zkvalitnění a zefektivnění výuky a tím zvýšení atraktivity předmětu pro studenty.

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info