Informace o projektu

Vývoj prostředku na podporu včelí imunity na bázi probiotik, spolu s technologií jeho výroby a potravinářským využitím vedlejšího produktu (ProBee)

Kód projektu
QK21010088
Období řešení
1/2021 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zemědělství ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova
včela medonosná, probiotika, imunita
Spolupracující organizace
Česká zemědělská univerzita v Praze
Výzkumný ústav včelařský Dol

Cílem projektu je na základě existujících pilotních dat (1) ověřit účinnost probiotického přípravku pro včely a jeho vlivu v modulaci imunity a produkčních parametrů, (2) optimalizovat jeho složení
obohacením o nové včelí bakteriální izoláty, (3) vyvinout metodu komerční produkce včelích probiotik s pomocí fermentace v médiích z potravinářských výrob, (4) uvést probiotický přípravek na trh a (5) uplatnit vedlejší produkt fermentace jako nápoj s vysokou přidanou hodnotou a komerčním potenciálem.

Výsledky

Publikace ve vědeckém časopisu o screeningu probiotických kmenů na imunitu larev, Publikace v odborném časopise o současném stavu účinnosti včelích probiotik, Produkt - doplněk výživy pro včely s probiotickými účinky, Produkt - nápoj vzniklý fermentací potravinářské suroviny včelími mikroorganismy, Publikace ve vědeckém časopisu o komplexním výzkumu vyselektovaného kmene/kmenů probiotických bakterií v in vitro testech, Publikace ve vědeckém časopisu o ověření vyselektovaných kmenů probiotik v testu na včelstvech, Workshop o výživě a imunitě včel, Publikace ve vědeckém časopisu - popis použitých druhů mikroorganismů, Produkt - doplněk výživy pro včely s probiotickými účinky.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  15 – Život na souši

Publikace

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info