Informace o publikaci

Intraoperative manometry of the lower esophageal sphincter pressure during laparoscopic antireflux surgery with a mechanical calibration--early results.

Název česky Peroperační manometrie dolního jícnového svěrače během laparoskopické antirefluxní chirurgie s mechanickou kalibrací - časné výsledky.
Autoři

KALA Zdeněk DOLINA Jiří KYSELA Petr HERMANOVÁ Markéta PROCHÁZKA Vladimír KROUPA Radek IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ Lydie HEP Aleš

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Hepato-Gastroenterology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova gastro-esophageal reflux; antireflux surgery; calibration; intraoperative manometry
Popis Perzistující dysfagie po antirefluxní operaci zhoršuje funkční výsledek antirefluxní chirurgie. Pokud předpokládáme, že přílišný nárůst tlaku dolního jícnového svěrače behěme operace zvýší riziko pooperační dysfagie, mohlo by peroperační měření tohoto tlaku s možností okamžité modifikace operace k dosažení optimálního tlaku snížit pooperační výskyt dysfagie. Skutečně bylo prokázáno,. že vyšší riziko dysfagie je u púacientů s nárůstem peroperačního tlaku na 15mmHg, pacienti s tímto nárůstem pod 8mm Hg naopak žádnou dysfagií netrpěli a navíc u nich nebyl nalezen snížený efekt antirefluxního výkonu. U pacientů s rizikem pooperační dysfagie lez tedy metodu peroperační jícnové manometrie doporučit.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info